EVA’s bedste råd til de unge: Sådan vælger du videregående uddannelse

Der er så mange studier at vælge mellem, så hvordan finder man frem til det, der matcher en bedst? Og hvordan når man bedst frem til at træffe et valg? Her er EVA's 4 bedste råd til et godt studievalg - baseret på vores viden fra undersøgelser blandt 30.000 studerende.

I kalenderen er der stadig længe til den 5. juli, hvor der er ansøgningsfrist til de videregående uddannelser, hvis man søger ind på kvote 1.

Men det er altså nu, benarbejdet skal gøres for de nye studerende in spe for at finde ud af, om det er ergoterapi, softwareudvikling eller antropologi, der rocker ens verden.

Det påpeger en analyse fra EVA, der viser, at det kan 'vaccinere' den studerende mod at falde fra at være meget afklaret med sit studievalg.

EVA har formuleret sine fire bedste råd til de unge, inden de vælger, hvad de skal læse - baseret på vores viden fra undersøgelser blandt 30.000 studerende.

1. Find information mange steder

Start med at sætte dig rigtigt godt ind i, hvilke muligheder der findes, og hvad de forskellige uddannelser indebærer. Find information mange steder: Snak med dine venner, familie, en vejleder og måske en lærer, som kan guide dig i den rigtige retning.

Besøg ug.dk og uddannelseszoom.dk, som gør det let at sammenligne uddannelser. Og læs uddannelsernes hjemmesider, som beskriver adgangskrav, fag og eksamensformer.

2. Tal med nogen, der kender uddannelsen indefra

Undervisere og studerende på uddannelsen kan være gode at tale med, når du vil afklare, om en uddannelse er noget for dig. På mange uddannelser kan man komme på besøg og være ’studerende for en dag’.

Spørg underviserne om det faglige indhold og de muligheder, uddannelsen kan give. Og snak med de studerende om op- og nedture, fællesskabet og festerne.

3. Hav en gennemtænkt plan B

Selvom det typisk er 8 ud af 10, som er heldige at få deres 1. prioritet, er det ikke alle. Derfor er det klogt også at have en gennemtænkt plan B. Vi anbefaler derfor, at du ikke stopper dine overvejelser, når du har valgt din 1. prioritet, men også lægger kræfter i at vælge din 2. prioritet.

4. Start i dag!

Fristen for at søge ind på de allerfleste uddannelser er den 5. juli, hvis du vil optages på dit gymnasiesnit, og ellers er fristen allerede den 15. marts. Dem, der er mest afklarede med deres studievalg, har ofte truffet deres valg i god tid. Det kan nemlig nemt tage mange måneder at søge den nødvendige information og blive afklaret. Vi anbefaler derfor, at du begynder dine overvejelser tidligt.  Måske allerede i dag?


Sådan kan elever få vejledning til deres valg af uddannelse

Hos Studievalg Danmark kan unge få vejledning og hjælp til deres valg af videregående uddannelse, enten i den kollektive vejledning eller individuelle vejledning på skolen. Det er også muligt at få vejledning senere hen, i sit sabbatår eller på studiet, på www.evejledning.dk eller mere uddannelsesspecifik vejledning hos det enkelte videregående uddannelsessted.

Nyheden blev oprindeligt bragt på EVA's hjemmeside den 6. februar 2019.

Kontakt til EVA:

Anne Breinhold Olsen

Kommunikationskonsulent
+45 2984 6711

Studievalg Sjælland

Cæcilie Bjørn Larsen
Vejleder fra Studievalg Sjælland

Hvis du har brug for råd og vejledning om videregående uddannelser, kan du kontakte Cæcilie.

Hun er på Ungdommens Uddannelssvejledning i Ølby torsdag eftermiddag, og du kan booke tid til en personlig samtale hos Studievalg Sjælland.

BOOK EN TID

Du kan også maile eller ringe til Cæcilie:

Cæcilie vejleder på:

  • Greve Gymnasium
  • Solrød Gymnasium
  • EUC Sjælland, Køge
  • Køge Handelsskole
  • UUV Køge Bugt (i Ølby)
  • VUC Roskilde, Greve-afdelingen
Scroll to top