Elever fik essensen af Vietnam

3.d på Køge Handelsgymnasium er skolens første klasse, som har været på studietur til Vietnam. Rejsekufferterne kom fulde hjem med håndlavede souvenirs, men også elevernes oplevelser og mobile fotoalbum vidner om en tur, der har givet masser af stof til eftertanke – og nye perspektiver til fagpakken på hhx-uddannelsen.

Pigerne med hat er Cille th. og Jasmin tv. (fotos: Cille og Jasmin, KHS)

Eleverne fra 3.d på International Business Studies-linjen på Køge Handelsgymnasium var godt klædt på til at opleve Vietnam før afrejsen, hvor de havde arbejdet intensivt om landet i især fagene samtidshistorie, international økonomi, kulturforståelse og engelsk. Inden studieturen var eleverne sat godt ind i Vietnamkrigen og landets vækst samt sat sig ind i kulturelle forskelle og hvad der er god og dårlig stik i Vietnam. Eleverne var derfor forberedt på, at man fx bør pege med hele hånden, at man skulle undlade at røre ved andre (især af det modsatte køn), og at man bør vise tålmodighed frem for vrede. Med på turen rejste underviserne Rikke Kampmann Holm og Heidi Thaysen Højberg.

”En af vores opgaver på turen var at lave feltarbejde i Vietnam, hvor vi skulle observere, dokumentere med fotos samt sætte begreber på vietnamesernes kropssprog, adfærd og religion. Arbejdet har vi efterfølgende fremlagt for vores underviser David Groth i kulturforståelse forleden. Vi oplevede tydeligt store forskelle mellem Hanoi og Ho Chi Minh City. Hanoi var meget mere kulturel og traditionsrig by, hvorimod Ho Chi Minh City minder mere om en vestlig storby,” fortæller Jasmin Frengler-Lykke fra 3.d.

”Før vi besøgte Vietnam frygtede vi, at de ville servere hundekød for os i maden, men det oplevede vi slet ikke. Det var kun muligt på få spisesteder i Hanoi, og de lokale spiste det sjældent, da de også havde hunde som kæledyr – på den måde nærmer de sig os i vesten i synet på kæledyr. Vi blev dog ikke helt begejstret, da vi fik sat en stor fisk foran os, og vi skulle lære at lave forårsruller fra bunden, men det var ikke så slemt efter vi havde prøvet det – og det smagte ok,” siger Cille Janett Kirkegaard Jensen, som ligesom Jasmin Frengler-Lykke var meget begejstret for det grønne vietnamesiske køkken.

En ulige kamp
”Det var en voldsom oplevelse at besøge krigsmuseet i Ho Chi Minh City, hvor vi fik Vietnamkrigen meget tæt på via fotos og tekst. Vi kalder det for ’Vietnamkrigen’, men i Vietnam kalder de krigen for ’The American War’, og det er ret tankevækkende. Det mest fantastiske ved rejsen, var den storslåede natur i landet, som var utrolig smuk. Vi cyklede og kørte i flere varmegrader end vi før har prøvet, langs rismarkerne, sejlede ind i de flotteste grotter og så de mest spektakulære udsigter”, fortæller Cille Janett Kirkegaard Jensen.

”I Hanoi skulle vi lige vænne os til lugten, hvor slagtede dyr hang ude på gaderne. Det lugter ikke så godt i 35 graders varme samt høj luft fugtighed. Her kunne vi ikke kommunikere med de lokale på engelsk, men vi måtte bruge google translate på mobilen til at oversætte samtaler. I Ho Chi Minh City kunne de godt engelsk, og netop pga. de store forskelle mellem de to byer, så er vi glade for at have oplevet begge byer på studieturen,” fortæller Jasmin Frengler-Lykke.

Blandt elevernes mange besøg i Vietnam var fx også et virksomhedsbesøg hos Mærsk og Canon, ambassadebesøg i begge byer, en tur ned i de berømte tunneller benyttet af Viet Cong under Vietnamkrigen. Besøg på et museum, der viste landets kulturarv i Hanoi samt rundvisning og undervisning på University of Labour and Social Affairs med fokus på Vietnams kultur, religion og økonomiske vækst – sidstnævnte især via produktion til hightech virksomheder fx Samsung samt produktion af ris og kaffe.

 

Scroll to top